Wat is een barbecue rub?

blog

Wat is een barbecue rub?

Wat zijn rubs nou eigenlijk?

Een BBQ rub is eigenlijk niets meer dan een mix van verschillende gedroogde specerijen/kruiden en tegenwoordig een belangrijk onderdeel van low&slow barbecue. In de meeste gevallen zijn de basis voor een goede BBQ rub zout en suiker. Het zout zorgt ervoor dat het vocht uit het vlees onttrekt en je zo de buitenkant van het vlees mooi krokant kan maken. Daarnaast zorgt de suiker voor een kruidenkorst en omdat het suiker mooi karamelliseert krijg je een mooie smaakvolle korst op het vlees wat in vele gevallen lijkt alsof het er verbrand is, maar niets is minder waar!

Hoe gebruik je een rub?

Een rub komt van het woord to rub en dat betekent wrijven. Je wrijft de rub over rauw vlees/vis voordat je het gaat bereiden op de barbecue.
Hoe langer je het laat marineren in de rub hoe lekkerder de smaak is. (Denk hierbij ook aan de grootte van het vlees)
De smaken van de specerijen en kruiden trekken dan in het vlees/vis, hierdoor krijgt het vlees/vis wat je bereid meer smaak.

Het is van tevoren wel goed om te bepalen hoe je je gerecht gaat bereiden. Maak je je vlees/vis klaar op laag vuur of hoog vuur?
Ga je je gerecht op hoog vuur maken, laat dan de suikers weg. De suiker verbrand namelijk bij hoge temperaturen en boven direct vuur.

Omdat je je vlees niet onbeperkt kunt bewaren (eenmaal uit de vriezer) is het verstandig om het vlees te vacumeren of in een ziplock zak te stoppen.
Als je deze spullen niet direct in huis hebt, dan kun je het vlees ongeveer 3 dagen in de koelkast bewaren.

 is jouw nieuwe vriend!

Rick

Deze vrolijke Grillmeister met de altijd glimmende Bastard large en zijn Ugly drum smoker is een vrijetijds roker met een passie voor Spareribs. Een uurtje meer of minder BBQ'en draait Rick zijn arm niet voor om!